Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego portalu. Więcej o plikach cookies w "Polityce Prywatności". X
targi Nowy Adres 2017_2
sobota, 19 sierpień 2017imieniny obchodzą: Konstancja, Emilia, Julian

moje konto
rejestracja-logowanie


« wróć
Z czego wykonać blat kuchenny?

Kuchnia to inwestycja na lata, dlatego wybór materiałów wykończeniowych, w tym blatów, powinien zostać starannie przemyślany. Ważne, aby były one dopasowane do charakteru wnętrza, a zarazem odporne na intensywne użytkowanie. Jeśli wybierzemy odpowiedni materiał, możemy mieć pewność, że blaty będą nam służyły przez wiele lat.

Blat kuchenny to powierzchnia, która bez wątpienia narażona jest na wiele czynników, mogących uszkodzić jej strukturę. Zarysowania, wysoka temperatura, kontakt z wodą oraz innymi płynami, ingerencja środków chemicznych oraz duże obciążenia… Dlatego też materiał do wykonania powierzchni roboczej powinien spełniać wszelkie wymogi funkcjonalności i pomimo intensywnej eksploatacji, zachowywać nienaganny wygląd. Z jakiego materiału wykonać zatem blat, aby być w pełni usatysfakcjonowanym?

Kamień, szkło, a może MDF?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele materiałów, z których można stworzyć blaty kuchenne. Poszczególne tworzywa różnią się zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości technicznych. Wśród popularnych materiałów znajduje się kamień naturalny. Jest to surowiec szlachetny, niewolny jednak od wad. Kamień jest porowaty, przez co może być podatny na ingerencję wody, dodatkowo jego znaczna waga często narzuca konieczność wykonania dodatkowych żebrowań w konstrukcji szafek kuchennych. W modernistycznych, surowych aranżacjach pojawiają się blaty wykonane ze stali nierdzewnej. Spokojna kolorystyka, jednorodna powierzchnia oraz odporność na wilgoć i zaplamienia, to główne walory tego materiału. Część użytkowników zwraca jednak uwagę na chłodną, nieprzyjemną specyfikę tego surowca, który nieodpowiednio skomponowany z pozostałymi elementami wykończeniowymi, może nadać wnętrzu smutnego, a nawet niegościnnego charakteru. W minimalistycznych stylizacjach efektownie prezentować się mogą powierzchnie robocze stworzone ze szkła - to kuchenna innowacja. Do produkcji blatów wykorzystuje się szkło hartowane, dzięki czemu powierzchnia jest bardzo wytrzymała i nie ulega potłuczeniu. Z kolei w realizacjach niskobudżetowych wciąż wykorzystywane są płyty drewnopodobne, zwane płytami MDF. Swoją popularność zawdzięczają bogactwu wzorów i kolorów wykończeń. Jakościowo jednak daleko im do drewna, materiału, z którego również można wykonywać blaty.

Siła tkwi w drewnie!

Drewno to surowiec ponadczasowy, który pomimo rozwoju technologicznego w przemyśle materiałów wykończeniowych, wciąż pozostaje atrakcyjną konkurencją dla innych tworzyw. Blaty wykonane z drewna doskonale komponują się zarówno z nowoczesnymi przestrzeniami, jak i z tymi bardziej tradycyjnymi, wnosząc do aranżacji naturalne piękno oraz klimatyczne ciepło.

- Obecnie na rynku zauważyć można zwrot ku gatunkom rodzimym. Do łask wraca dąb, buk oraz jesion – i nie bez przyczyny. Gatunki te odznaczają się wysokimi parametrami technicznymi, co stanowi swoistą gwarancję wieloletniego użytkowania. Pozostają przy tym bardzo dekoracyjne, a ich naturalne wybarwienia zyskują coraz większe grono zwolenników, pragnących nadać swoim wnętrzom autentyczny, harmonijny charakter. Dąb to niepokonana klasyka. Bogaty rysunek, charakterystyczny wzór, widoczny szczególnie przy fladrowym ułożeniu słojów oraz ciepła barwa sprawiają, że ten krajowy gatunek jest bardzo często wybierany do produkcji blatów kuchennych. Popularnością nie ustępuje mu buk – o nieco jaśniejszej, delikatniejszej barwie, wpadającej nawet w odcienie jasnej żółci i różu. Jest to drewno gęste i twarde a dzięki odpowiedniemu procesowi parzenia zyskuje również odpowiednią stabilność. Kolejna propozycja to jesion – gatunek, który wyjątkowo prezentuje się w swoim naturalnym odcieniu, ale również w wersji barwionej specjalnymi olejami. Jest on bardzo twardy i wytrzymały, a za sprawą możliwości zmiany koloru, można dopasować go do każdego kuchennego projektu.

Jeśli chodzi o odmiany egzotyczne – tutaj coraz częściej wybierane są powierzchnie bambusowe, w ofercie dostępne w dwóch wariantach: w jasnym, naturalnym odcieniu lub karmelowym, uzyskanym dzięki specjalnej obróbce termicznej. Blaty z tego gatunku różnią się budową od wszystkich pozostałych. Dzięki warstwowemu klejeniu charakteryzują się wysoką stabilnością wymiarową, zaletą jest również równomierny rysunek oraz kolorystyka powierzchni roboczej – wyjaśnia Hubert Plichta, Specjalista ds. produktu firmy DLH.

Gatunki europejskie, po fascynacji egzotykami, przeżywają swój renesans. Doskonale wpisują się we współczesne, wyważone wnętrza, w których użytkownicy poszukują spokoju, harmonii i wytchnienia dla wszystkich zmysłów. Delikatne, naturalne odcienie blatów, szlachetność i ponadczasowość surowca, klasyfikuje blaty drewniane jako wciąż jedne z najpopularniejszych na rynkach wnętrzarskich, zarówno dla klientów rezydencjalnych, jak i inwestorów obiektów publicznych.

Redakcja TerazDom
Foto: DLH

Kuchnia w dobrym świetle
Kuchnia to serce domu, miejsce w którym lubimy przebywać. Kojarzy się z ciepłem, bezpieczeństwem i rodzinną atmosferą. Istotną rolę w aranżacji tego wnętrza odgrywa światło, które - odpowiednio zaprojektowane - (...)


Niezmienna trwałość – blat kuchenny z kamienia
W kuchni spędzamy średnio od dwóch do czterech godzin dziennie, szykując posiłki. Kiedy pomyśli się o wszystkich czynnościach, które codziennie wykonujemy: krojenie, odstawianie gorących naczyń i niezliczonej ilości produktów, można sobie uzmysłowić, (...)


Umywalki na blat
Umywalki blatowe dają nowe możliwości aranżacji łazienki. Wybór umywalki to dziś nie tylko decyzja o jej rozmiarze czy kształcie. Liczy się także sposób montażu – wiele umywalek może być stawianych, wpuszczanych lub (...)




O nasPartnerzyReklama         Praca u nasRegulaminyKontaktPomoc
[CMS] by cdweb.pl